Banyak kisah yang merujuk pada Nasruddin Khodja. Terutama, kisah jenaka yang sarat makna. Juga, ada kisah yang berisi falsafah hidup. Kisah-kisah itu terangkum dalam banyak buku dan tersebar di dunia Islam. Bahkan, di seluruh dunia.

Setiap kisah Nasruddin menggambarkan keadaan yang berbeza. Melalui sudut pandang yang jenaka, ia mengungkapkan kisah serta pelajaran tentang pelbagai tema kehidupan. Lalu, siapa sebenarnya Nasruddin Khodja yang memiliki banyak kisah itu?

Nasruddin memang sebuah sosok ternama. Namun, secara sejarah keberadaannya masih menjadi perdebatan. Banyak teori yang membincangkan biografi Nasruddin, namun belum mampu membangun fakta-fakta tertentu tentang dirinya.

Sejumlah sumber berbeza mengungkapkan, Nasruddin adalah seorang ahli falsafah yang memiliki kebijaksanaan dan kecerdasan. Ia dikenali pula sebagai sosok yang mempunyai sifat jenaka yang tinggi. Ia dipanggil dengan sebutan Mulla Nasruddin atau panggilan pendek saja, Nasruddin.

Kisah tentang Nasruddin dikenali hampir di seluruh pelosok dunia, tersebar di antara suku-suku di negara Turki, Persia, Arab, Afrika, dan di sepanjang Jalur Sutra dari Cina ke India, bahkan hingga Eropah.

Kebanyakan kisah Naruddin merupakan produk humor kolektif yang tidak hanya berasal dari Turki, tetapi juga dari daerah lain di dunia Islam dan budaya Asia. Nasruddin dikenali dengan nama-nama yang berbeza di belahan dunia lain.

Di Turki, dia dikenali dengan nama Nasreddin Hoca, di Kazakhstan dia disebut Koja Nasreddin, di Yunani dia dikenali sebagai Nasreddin Hoja, sedangkan di Azerbaijan, Afghanistan, dan Iran dia dipanggil dengan nama Molla atau Mulla Nasruddin.

Dalam cerita rakyat masyarakat Arab di Timur Tengah dan Afrika Utara, dia dipanggil Juha. Beberapa ejaan dari bentuk bahasa Arab nama Nasruddin adalah Nasreddin, Nasr ed-din. Pada tahun 1996, nama Nasruddin ditetapkan sebagai Tahun Nasreddin Hoca oleh UNESCO.

Cerita tentang Nasruddin adalah kisah jenaka yang paling popular di seluruh wilayah yang dipengaruhi oleh Turki-Islam, mulai dari wilayah Balkan hingga ke wilayah-wilayah yang berbahasa Turki di Asia Tengah dan di daerah lain di dunia Islam.

Kisah-kisah yang mengacu pada Nasruddin, dapat ditemukan dalam naskah-naskah kuno abad ke-15. Kisah paling awal mengenai dirinya terdapat dalam Ebu’l-Khayr-i Rumi’s Saltuk-name tahun 1480 Masehi, yang tercantum dalam kisah anekdot.

Menurut anekdot tersebut, Nasruddin merupakan seorang darwis dari Seyyid Mahmud Hayrani di Aksehir, yang terletak di barat laut Turki modern. Terdapat pula anekdot lain tentang dirinya, yang dipetik dalam buku berjudul Leta’if yang ditulis Lami Celebi. (republika.co.id)

Translate »