Dalam satu serangan Israel paling teruk di Gaza sejak 8 bulan lalu, sekurang-kurangnya  274  rakyat  Palestin  terbunuh,  termasuk sekurang-kurangnya 64 kanak-kanak, dan hampir 700 cedera dalam serbuan pengganas di kem pelarian Nuseirat Palestin pada hari Sabtu. Serangan pengganas itu dilakukan dengan berpura-pura membebaskan 4 warga Israel yang ditahan di Gaza sejak 7 Oktober. “Kanak-kanak ditembak mati. Warga emas ditembak mati. Wanita ditembak mati.” Ini adalah kata-kata wartawan yang berpangkalan di Gaza Akram al-Satarri, yang berada di kem pelarian Nuseirat pada hari Sabtu.

Akram berkata angka kematian semakin meningkat setiap saat, kerana rakyat Palestin yang cedera tidak dapat menerima rawatan yang mereka perlukan. Operasi Israel, yang dilakukan dalam penyelarasan dengan tentera AS, menekankan penggunaan dermaga sementara Amerika di Gaza. Serangan jenayah ini sekali lagi menimbulkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia, namun Israel dan kroninya masih melakukan perbuatan jahat mereka dengan hati yang buta dan bersemangat.

Namun adakah umat Islam benar-benar tidak berdaya untuk menamatkan pembunuhan beramai-ramai di Palestin ini?

Palestin adalah isu Islam, tetapi ini tidak bermakna secara eksklusif. Zionisme Kristian yang mengawal Israel, adalah sangat anti-Semitik kerana ia membenci Islam dan umat Islam, telah menjadi penting untuk penciptaan dan sokongan Israel, dan terus memberi makan khayalan pelampau dan mesianik.

Ini juga bukan isu Muslim-vs-Yahudi: beberapa penyokong utama hak rakyat Palestin – ulama, sejarawan, dan aktivis – berasal dari Yahudi. Sementara itu, para pemimpin negara-negara Arab-Muslim secara rutin telah mengkhianati kewajipan Islam mereka untuk membantu saudara-saudara Islam mereka dan melindungi salah satu daripada tiga tempat suci Islam apatah lagi hak Islam Palestin, demi kepentingan peribadi, politik, dan kepentingan mereka sendiri. keuntungan ekonomi.

Walaupun benar bahawa sesetengah pemimpin Islam dilihat tidak bertaring terhadap Israel dan Barat, ini tidak menafikan tanggungjawab kita sendiri sebagai seorang Muslim, untuk membantu kemenangan Palestin. Tidak cukup dengan kita menyalahkan pemimpin dan ulama’ kita, seorang Muslim perlu mempengaruhi perubahan dari dalam dirinya terlebih dahulu.

Dalam masa ujian dan kesukaran, Al-Quran menawarkan panduan dan penghiburan yang mendalam. Apabila kita menyaksikan kekejaman yang berlaku di Palestin, ayat-ayat al-Quran menjadi lebih menyentuh, mengingatkan kita tentang kekuatan dan ketahanan yang boleh dibawa oleh iman.

Al-Quran sering menyebut ujian sebagai sebahagian daripada pengalaman manusia. Surah Al-Baqarah ayat 155 mengingatkan kita;

“Dan sesungguhnya Kami akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan, dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.”

Ayat-ayat ini menekankan kesabaran, ketabahan, dan pahala yang datang kepada mereka yang menanggung kesusahan dengan iman. Saudara Islam kita di Palestin adalah bukti betapa keimanan kepada Allah SWT mewujudkan jiwa yang tidak berbelah bahagi.

Umat Islam sebagai ummah perlu berubah. Kelemahan ummah bukan berpunca daripada kekuatan musuh di dunia, sebaliknya dari kelemahan diri kita sendiri. Dalam surah Ar-Ra’d ayat 11, Allah SWT mengingatkan kita;

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri mengubah sesuatu yang ada pada diri mereka sendiri.” – Ar-Ra’d, ayat 11

Menurut At-Thabari, maksud ayat ini menjelaskan bahawa semua manusia berada dalam keadaan aman dan berkat. Allah tidak akan mengubah keadaan ini bagi seseorang, melainkan akibat kelakuannya sendiri, dengan menyebarkan fitnah, perpecahan dan permusuhan terhadap saudara-saudaranya yang Islam.

Renungkan kelalaian kita, masa yang dihabiskan di media sosial, kesibukan dengan dunia hiburan dan gosip, rasuah sistemik, meninggalkan solat, dan mengabaikan Adab dan Akhlak. Umat Islam hari ini hidup tanpa visi untuk Ummah hari esok, hanya tertumpu kepada wang, makanan, hiburan dan tidur.

Secara tidak sengaja, serangan ganas Israel yang berpanjangan telah mengubah naratif secara global. Musuh, iaitu Israel dan Barat, bukan lagi seperti yang mereka fikirkan sebelum ini. Tekanan daripada generasi muda yang memberontak terhadap media yang disokong Israel, telah membawa kepada tekanan politik terhadap Netanyahu dan rakan-rakan jahatnya.

Oleh itu kebangkitan dalam Ummah adalah realiti yang mesti dimanfaatkan, dan ia harus didorong oleh Ulama. Dorongan besar ke arah perpaduan dalam Ummah diperlukan, di semua negara Islam. Ubah fokus kita daripada berhujah tentang furuq, tentang aqidah, dan serahkan perkara itu kepada yang berilmu. Beralih dari musuh dalam, dan arahkan ke luar. Kerajaan Israel berada pada titik paling lemah dan paling rendah, kerana pembohongan mereka terus runtuh perlahan-lahan tetapi pasti.

Islam adalah agama penuh harapan dan optimistik, justeru serangan pengganas Israel ke atas Palestin bukanlah alasan untuk kita berputus asa dan berputus asa kepada Allah SWT. Dalam masa yang mencabar ini, sambil kita bersatu dengan mereka yang mencari kebebasan dan keadilan di Palestin, marilah kita beralih kepada Al-Quran untuk keselesaan dan inspirasi.

Catatan: Ibnu Majid

Translate »