SETIAP 17 Ramadan kita sentiasa memperingati peristiwa Nuzul Quran atau turunnya al-Quran. Al-Quran merupakan mukjizat paling agung Nabi Muhammad SAW. Proses turunnya al-Quran yang mengambil masa 22 tahun dua bulan dan 22 hari memberi pengajaran penting kepada kita bahawa Allah tidak serta-merta menerapkan syariah kepada umat Islam.

Turunnya al-Quran secara berperingkat-peringkat ini tersirat dua makna watak al-Quran. Pertama, bermakna naqliah (transendental). Ia bermakna, turunnya al-Quran merupakan manifestasi kepada kuasa nilai-nilai Illahiah yang tak terjangkau oleh akal manusia. Ini bermakna, al-Quran sama ada dalam bentuk, isi atau segala keistimewaannya tidak akan pernah dapat ditandingi oleh kemampuan akal dan pemikiran manusia.

Kadangkala, manusia cuba berfikir ‘nakal’ dengan mengatakan betulkah al-Quran diturunkan daripada alam loh mahfuz ke bumi secara tiba-tiba dengan segulung lembaran sahifah dan Nabi tinggal membacanya? Betulkah ayat-ayat al-Quran diturunkan oleh suara-suara asing yang kemudian Nabi cuba mendengarnya secara inderawi sahaja bagaikan kapal terbang yang hendak mendarat di lapangan terbang?

Tentu sahaja pemikiran ini lebih kepada pemikiran secara simbolik dan materialistik. Ia mengabaikan dimensi rububiyah (ketuhanan) dan nubuwwah (kenabian) yang menjadi ciri utama proses turunnya al-Quran. Oleh itu, Allah mengisyaratkan: “Dan tidak layak Allah berbicara dengan seorang manusia pun kecuali dengan perantaraan wahyu, di belakang tabir, atau dengan mengutus seorang utusan (malaikat) lalu utusan itu mewahyukan kepadanya dengan seizin-Nya apa yang Dia kehendaki.” (Surah Asy-Syura: 51)

Ia membawa makna bahawa meskipun al-Quran diturunkan sebagai jawapan kepada keadaan-keadaan yang khusus, akan tetapi prinsip-prinsip yang terkandung di dalamnya merentasi ruang dan waktu. Lantaran itu, al-Quran sentiasa menjadi acuan dan pegangan utama umat manusia di mana sahaja dan sampai bila-bila.

Oleh itu, penting kiranya bagi umat Islam untuk tidak hanya membaca al-Quran sebagai sebuah kebiasaan, melainkan menjadikan al-Quran untuk dihayati, difahami dan diamalkan segala perintah dan larangan yang terkandung di dalamnya.

Bagi mengamalkan al-Quran secara praktikal dalam dunia nyata, pujangga Islam terkemuka Muhammad Iqbal pernah memberi petua mudah dengan mengatakan, “Bacalah al-Quran seolah-olah ia diturunkan kepadamu”.

Jika saranan ini dihayati dan diamalkan oleh setiap orang Islam, nescaya al-Quran akan menjadi petunjuk yang sesungguhnya dalam kehidupan ini.

Agama Islam menjadi agama yang menekankan pentingnya penghayatan dan kesedaran umatnya berbanding memaksa menjalankan ritual keagamaan tanpa disertai pemahaman yang secukupnya terhadap pesanan kandungan al-Quran dan sunah Nabi.

Kita jangan terperangkap dengan retorik dan slogan indah tetapi pada masa sama mengalami kekosongan nilai-nilai kandungan al-Quran dan sunah itu sendiri. Adakalanya kita sibuk dengan ritual keagamaan seperti tidak pernah terlepas sembahyang lima waktu, rajin puasa Isnin-Khamis, menyokong kehidupan Islamik, akan tetapi pada masa sama melanggar dan menyeleweng prinsip dan kandungan al-Quran seperti taksub kepada parti politik dan pemimpin, suka mengkafir dan menyesatkan orang Islam lain, tidak menghargai perbezaan pendapat, bertindak zalim, memfitnah, kuku besi, pecah amanah, rasuah dan sikap negatif yang lain.

Islam jangan dijadikan sebagai topeng untuk menyesatkan dan menghakimi orang Islam lain.

Slogan kembali ke al-Quran dan sunnah sepatutnya dijadikan sebagai hujah untuk mengukuhkan perpaduan seluruh umat Islam tanpa mengira pegangan mazhab, aliran keagamaan dan corak ibadah. Bukan menjadi ejen kepada perpecahan umat Islam.

Sesungguhnya al-Quran menyediakan wahana dan tafsiran luas yang memungkinkan berlakunya khilafiah dan beragam ekspresi keagamaan umat Islam. Selain sebagai iktibar daripada peristiwa dan kisah Nabi sebelumnya, proses turunnya al-Quran adalah respon dan jawapan kepada persoalan dan isu-isu semasa yang berlaku dalam masyarakat. Ayat-ayat al-Quran diturunkan oleh Allah dimaksudkan untuk memberi hidayah kepada umat manusia agar mahu mengambil hikmah daripada semua kejadian.

Kita mengingati hari turunnya al-Quran (Nuzul Quran) sebagai asas kita membina landasan yang benar, betul dan jelas. Turunnya al-Quran turut membawa pandangan-pandangan baharu manusia terhadap alam semesta, darjat dan martabat insan, proses kemanusiaan, tatacara hidup dan berbudaya, jalinan sebagai seorang individu, keluarga, masyarakat dan bernegara. Menerusi al-Quran kita diberikan pedoman dan selagi kita memahami, mengamalkan apa yang disarankan, kita akan terus tabah menghadapi ujian.

Menerusi kandungan al-Quran, kita membina keyakinan hidup dengan beriktikad bahawa Allah SWT adalah kekasih yang abadi dan kebesaran-Nya tidak dapat ditandingi oleh mana-mana kuasa yang dilahirkan oleh makhluk.

Menerusi al-Quran juga kita mengenali jagat raya dengan lebih baik dan semakin kita memahaminya, maka semakin yakin kita akan kekuasaan Allah yang tidak terbatas.

Sebagai hamba Allah, setiap dengus nafas adalah keberkatan-Nya yang diberikan tanpa meminta untuk dibalas. Sebagai manusia yang beradab dan beradat, tentunya setiap pemberian walaupun kecil perlu disusuli dengan ucapan terima kasih.

Dalam Surah Ad-Dukhan ayat 3 Allah berfirman yang bermaksud; (Sesungguhnya Kami telah menurunkan al-Quran pada malam yang tersebut kerana) pada malam yang berkat itu dijelaskan kepada malaikat tiap-tiap perkara yang mengandungi hikmat serta tetap berlaku (tidak berubah atau bertukar).

Oleh sebab itulah, orang yang beriman sanggup berjaga sepanjang malam bagi mendapatkan Lailatulqadar. Meskipun sering gagal dalam percubaan, umat Islam tidak pernah rasa kecewa. Mereka akan terus mencuba kerana yakin malam itu akan datang juga dalam kehidupannya.

Catatan : Ibnu Majid

Translate »